وقتی انسان برای بار اول حرف، کلمه یا عددی را می شنود یا می بیند بصورت تصویری در ذهن او نقش می بندد. اما بخاطر آوردن تصویر های مبهم بسیار مشکل است.. همچنین اطلاعات در بدو ورود به مغز دسته بندی شده نیستند و یافتن مطالب با موضوعات متفاوت کار پیچیده ای است. برای حل این مشکل می توان از تکنیک «برچسب زدن» استفاده کرد.. برچسب ها می توانند شعر، تصویرسازی یا بازی با کلمات باشند. می توان از اطلاعاتی که باید به خاطر سپرده شوند، شعر ساخت و یا تصویری خیالی در ذهن ایجاد کرد. شعر یا تصویر ایجاد شده مانند برچسبی است که ما را به مطلب مورد نظر هدایت می کند. به انواع شیوه های ساخت برچسب توجه کنید:
بازی با کلمات :
۱- چک ۲-جو ۳-به ۴- ناهار
برای حفظ کردن چیزی شبیه جدول تناوبی می توان از این شیوه استفاده کرد.
چک(۱): هیدروژن.، زمانی که چک آدم برگشت می خورد انکار بمبی هیدروژنی بر سرش می خورد.
جو(۲): هلیوم، ساقه های جو به قدری سبک هستند که به بالن پرواز گاز هلیوم روی هوا شبیه است.
به(۳): لیتیوم، به ترین روز برای خرید باتری لیتیوم جمعه است.
رمزنگاری :
این شیوه یکی از شیوه های بسیار پرکاربرد و مرسوم است و حتما همه شما تا بحال چندبار اجرایش کرده اید. مثالی معروف در مدیریت وجود دارد که در این جا به آن اشاره می شود :
P O S D C O R B: وظایف مدیریت
P: Planning
O: Organization
S:Staphing
D:Direction
C:Control
R:Reporting
B:Budjeting
هم چنین نمونه ای که من از علوم راهنمایی (حدودا ۶ سال پیش) به خاطر دارم، اسامی غذاهای حاوی پروتئین:
شست پلنگ
ش: شیر
س: سویا
ت: تخم مرغ
پ: پنیر
ل: لوبیا
ن: نخود
گ: گردو
شعر :
شعر زبانی است برای مفاهیم عمیق انسانی! و چون از دل برآید، لاجرم بر دل نشیند! ولی در اینجا وزن و قوافی شعر را نشانه گرفته شده است ، چرا که مطلب را برای بخاطر سپردن شیرین می کند.
ریتم (صوت) :
ریتم از جمله ترفندهایی است که حتی به حفظ شعر هم کمک می کند! و تأثیری شگرف در بخاطر سپردن مطالب دارد. اگر به این مطلب شک دارید، به حافظه تان رجوع کنید.