برای خرید محصول فوق ، روی دکمه خرید زیر کلیک کنید .
۱-مراحل اصلی تغذیه و گوارش را در جانوران نام ببرید.
پاسخ: بلع ، گوارش ، جذب و دفع مدفوع.
۲-منظور از گوارش شیمیایی چیست؟
پاسخ: یعنی تجزیهی پلی مرها به واحدهای سازندهی آنها.
۳-منظور از گوارش مکانیکی چیست؟
پاسخ: یعنی خرد کردن ذرات درشت غذا به تکههای کوچک.
۴- مفهوم جذب را بیان کنید.
پاسخ: جذب یعنی ورود مولکولهای مونومر به سلولهای پوشانندهی سطح روده و سپس ورود آنها به خون.
۵-انواع جانوران را از نظر نوع سیستم گوارشی نام برده مثال بزنید.
پاسخ: ۱- جانوران فاقد دستگاه گوارش مثل کرمهای انگل ۲- جانوران دارای دستگاه گوارش کهیا دارای کیسهی گوارشی هستند مثل هیدر آب شیرین و یا دارای لولهی گوارشی هستند مثل تمام مهره داران و بعضی از بی مهرگان.
۶-کرم کدو چگونه تغذیه میکند؟
پاسخ: این کرم نواری شکل است و به صورت انگل در رودهی انسان زندگی میکند.دهان و لولهی گوارشی ندارد و از طریق پوست بدن خود مواد غذایی گوارش یافته را که درون روده وجود دارد جذب میکند.
۷-انواع جانوران را از نظر نوع رژیم غذایی نام برده و مثال بزنید.
پاسخ: ۱- گیاه خوار مثل: گاو و گوسفند. ۲- گوشت خوار مثل: شیر و مار. ۳-همه چیزخوار مثل: انسان و گنجشک.
۸- انواع گوارش را از نظر محل انجام آن نام برده مثال بزنید.
پاسخ: ۱- درون سلولی مثل: آمیب و اسفنج ۲-برون سلولی مثل: مهره داران.
۹-منظور از گوارش برون سلولی و گوارش درون سلولی چیست؟
پاسخ: هرگاه محل انجام گوارش، خارج از محیط داخلی سلولها و بدن باشد ، گوارش از نوع برون سلولی و اگر محل انجام گوارش، در درون سلول یا محیط درونی بدن باشد آن را گوارش درون سلولی میگویند.
۱۰-انواع سلولهای کیسهی گوارشی هیدر و وظیفهی هریک را ذکر کنید.
پاسخ: ۱- سلولهایی که آنزیم هیدرولیز کننده دارند و کارشان گوارش مواد غذایی است. ۲- سلولهای تاژک دار که غذا را با شیرههای گوارشی مخلوط میکنند. ۳- سلولهای جذب کنندهی غذا ۴- سلولهایی که گوارش درون سلولی را انجام می دهند.
۱۱-نقش چینه دان و سنگدان را بنویسید.
پاسخ: چینه دان محل نرم تر شدن و ذخیرهی موقتی غذاست. سنگ دان نیز محل ذخیرهی موقتی غذاست و به علت داشتن ماهیچههای بسیار قوی غذا را تا حدودی خرد و آسیاب میکند.
۱۲-جذب مواد غذایی در کدام بخش لولهی گوارشی ملخ انجام میشود؟
پاسخ: معده
۱۳-نقش رودهی ملخ چیست؟
پاسخ: جذب آب و فشرده تر کردن مواد غذایی برای خروج انها از مخرج.
۱۴-بخشهای مختلف لولهی گوارشی ملخ را به ترتیب نام ببرید.
پاسخ: دهان ، مری ، چینه دان ، سنگ دان ، معده ، روده و مخرج.
۱۵- بخشهای مختلف لولهی گوارشی کرم خاکی را به ترتیب نام ببرید.
پاسخ: دهان ، حلق ، مری ، چینه دان ، سنگ دان ، روده و مخرج.
۱۶- بخشهای مختلف لولهی گوارشی گنجشک را به ترتیب نام ببرید.
پاسخ: دهان ، مری ، چینه دان ، معده ، سنگ دان ، روده و مخرج.
۱۷-نقش برجستگی موجود در لولهی گوارشی کرم خاکی چیست؟
پاسخ: سطح تماس روده را با غذا افزایش می دهد و کارایی روده بیشتر میشود.
۱۸- دستگاه گوارش انسان شامل چه بخشهایی است؟
پاسخ: شامل لولهی گوارشی و غدههای گوارشی است.
۱۹- غدههای گوارشی و لولهی گوارشی انسان شامل چه بخشهایی هستند؟
پاسخ: غدههای گوارشی شامل غدههای بزاقی ، غدههای دیوارهی معده و روده ، پانکراس و جگر. لولهی گوارشی شامل دهان ، حلق ، مری ، معده ، رودهی باریک ، رودهی بزرگ ، راست روده و مخرج است.
۲۰-ساختار بافتی لولهی گوارشی انسان را از خارج به داخل به ترتیب نام ببرید.
پاسخ: شامل لایههای پیوندی ، ماهیچهای طولی ، ماهیچهای حلقوی ، زیر مخاطی و مخاطی است.
۲۱- پردهی صفاق یا روده بند چگونه به وجود میآید و اهمیت آن چیست؟
پاسخ: لایهی پیوندی خارجی در حفرهی شکمی بخشی از پردهی صفاق یا روده بند را میسازد که اندامهای موجود در حفرهی شکمی را از خارج به هم وصل میکند.
۲۲-ماهیچههای دیوارهی لولهی گوارش در کجا ارادی و در کجا غیر ارادی هستند؟
پاسخ: در ناحیهی دهان و ابتدای حلق مخطط و ارادی و در سایر مناطق از نوع صاف و غیر ارادی است.
۲۳-ساختار زیرمخاط و مخاط لولهی گوارشی چگونهاست؟
پاسخ: در زیرمخاط یک لایهی پیوندی با رگ های خونی فراوان ، مخاط را از ماهیچهها جدا میکند. مخاط لولهی گوارش از بافت پوششی با آستری پیوندی ساخته شدهاست.
۲۴-حرکات لولهی گوارش به چه صورتهایی انجام میشود؟
پاسخ: دودی و موضعی.
۲۵-حرکات دودی چگونه انجام میشود و چه نقشی دارد؟
پاسخ: با انقباض ماهیچههای حلقوی و انتقال حرکت به تارهای ماهیچهای جلوتر مواد را در طول روده به جلو میرانند.
۲۶- حرکات موضعی چگونه انجام میشوند؟
پاسخ: به صورت انقباض های جدا از یکدیگر محتویات روده را به قطعات جدا از یکدیگر تقسیم میکنند.
۲۷-چه
عاملی باعث میشود محتویات لولهی گوارش به سمت جلو حرکت کند؟
پاسخ:تکرار حرکات موضعی درابتدای رودهی باریک بیش از انتهای آن است و این اختلاف باعث جلو راندن مواد میشود.
۲۸-بزاق درکجا تولید میشود؟
پاسخ: بزاق توسط ۳ جفت غدهی بناگوشی ، زیر آروارهای و زیر زبانی و نیز غدههای کوچک ترشح کنندهی موسین است.
۲۹-پتیالین چیست و چه وظیفهای دارد؟
پاسخ: نوعی آمیلاز ضعیف است که گوارش کربوهیدراتها را آغاز و نشاسته را به مالتوزتبدیل میکند.
۳۰-نقش موسین بزاق را بنویسید.
پاسخ: پس از جذب آب محلولی چسبناک به نام موکوز به وجود میآورد که باعث به هم چسباندن ذرات جویده شده و لغزنده و مناسب شدن آن برای بلع میشود.
۳۱-لیزوزیم بزاق چه عملی انجام می دهد؟
پاسخ: دیوارهی سلولی باکتریهای بیماری زا را از بین میبرد و باعث ضد عفونی کردن حفرهی دهان میشود.
۳۲-اهمیت ترشح دائمی بزاق چیست؟
پاسخ: مرطوب نگه داشتن محیط درون دهان ، کمک به احساس چشایی و سهولت حرکت زبان و لب ها در هنگام سخن گفتن.
۳۳-بلع چگونه انجام میشود؟
پاسخ: هنگام بلع زبان کوچک به سمت بالا می رود و دهانهی راه بینی را می بندد. راه نای نیز با بالا آمدن حنجره و پایین رفتن اپیگلوت بسته میشود. و غذا وارد مری میشود.
۳۴-ماهیچهی دریچهی انتهای مری چه نام دارد؟ چه موقع باز و بسته میشود؟
پاسخ: کاردیا.در حالت عادی منقبض و بستهاست اما با رسیدن هر موج دودی باز میشود و ورود غذا به معده آسان میشود.
۳۵-کیموس را تعریف کنید.
پاسخ: مواد غذایی قبل از ورود به روده ، بر اثر حرکات معده و آنزیمهای آن ،ریز ، نرم و به طور نسبی هضم میشوند و به صورت مادهای خمیری شکل به نام کیموس در میآیند.
۳۶-نام ماهیچهی دریچهی خروجی معده چیست؟
پاسخ: پیلور.
۳۷-حرکات معده به چه منظور انجام میشود؟
پاسخ: ۱-نرم شدن غذا و مخلوط شدن آن با شیرهی معده. ۲-حرکات تخلیهای معده که هدف آن خروج کیموس از معده و تحویل آن به رودهاست.
۳۸- مهم ترین عامل مؤثر بر تخلیهی معده چیست؟
پاسخ: ترکیب شیمیایی و حجم کیموس موجود در دوازدهه.
۳۹- شیرهی معده شامل چه موادی است؟
پاسخ: آنزیمها ، اسید کلریدریک و فاکتور داخلی معده.
۴۰-کدام غدههای معده آنزیم و کدام غدهها اسید و فاکتور داخلی معده را میسازند؟
پاسخ: غدههایی که به پیلور نزدیک ترند ، آنزیمها و غدههای بالاتر علاوه بر آنزیم ، ترشح اسید کلریدریک و فاکتور داخلی معده را میسازند.
۴۱- نقش فاکتور داخلی معده در جلوگیری از کم خونی چیست؟
پاسخ: برای حفظ ویتامین B12 و جذب آن در روده ضروری است. این ویتامین در تولید طبیعی گلبولهای قرمز خون نقش دارد.
۴۲- شیرهی معده توسط کدام نوع سلولهای غدد معده ترشح میشوند؟
پاسخ: آنزیمها به وسیلهی سلولهای اصلی(پپتیک) و اسید و فاکتور داخلی معده به وسیلهی سلولهای حاشیهای موجود در غدد دیوارهی معده ترشح میشوند.
۴۳- پپسینوژن چیست؟
پاسخ: آنزیمهای شیرهی معده شامل چند پروتئاز است که به نام کلی پپسینوژن خوانده میشوند.
۴۴- پپسینوژن چگونه فعال میشود؟
پاسخ: پس از تماس با اسید کلریدریک معده به مولکولهای کوچک تر تبدیل میشوند و به صورت پپسین فعال درمیآیند. پپسین خود با اثر بر پپسینوژن تبدیل آن را سریع تر میکند.
۴۵-رنین در شیرهی معدهی چه افرادی وجود دارد و وظیفهی آن چیست؟
پاسخ: در نوزادان آدمی و بسیاری از پستان داران وجود دارد.پروتئین شیر را رسوب می دهد.از آن به عنوان مایهی پنیر در پنیرسازی استفاده میشود.
۴۶- گاسترین چیست؟ از کجا ترشح میشود و نقش آن چیست؟
پاسخ: هورمونی است که از غدههای مجاور پیلور ترشح شده و وارد خون میشود. این ماده ، محرک ترشح اسید کلریدریک و تا حدی آنزیمهای شیرهی معدهاست.
۴۷- هدف از انجام استفراغ چیست؟
پاسخ: استفراغ یک انعکاس دفاعی است که هدف آن خالی کردن محتویات معده و بخش بالایی رودهی باریک از راه دهان است.
۴۸- چه عواملی موجب بروز استفراغ میشود؟
پاسخ: تحریک ناحیهی گلو و گیرندههای معده و روده و بیماریهای مختلف.
۴۹- چگونگی انجام استفراغ را بیان کنید.
پاسخ: استفراغ با یک دم عمیق و بسته شدن حنجره و بالا رفتن زبان کوچک شروع میشود و با انقباض ماهیچههای شکم و سینه و افزایش فشار وارد بر معده محتویات آن را از راه دهان خالی میکند.
۵۰-مهم ترین محل گوارش شیمیایی و جذب غذا کجاست؟
پاسخ: رودهی باریک.
۵۱-شیرهی پانکراس شامل چه موادی است؟
پاسخ: آنزیمها و بیکربنات سدیم.
۵۲- هورمون سکرتین از کجا ترشح میشود و چه نقشی دارد؟
پاسخ: از دوازدهه. محرک مؤثری بر ترشح بیکربنات شیرهی پانکراس است.
۵۳-صفرا توسط کدام اندام تولید و در کجا ذخیره میشود؟
پاسخ: محل تولید: کبد. محل ذخیره: کیسهی صفرا.
۵۴-وظایف صفرا را بنویسید.
پاسخ: ۱-پراکنده کردن ذرات ریز چربی در آب و ایجاد امولسیون پایدار که نتیجهی آن آسان تر شدن اثر لیپاز پانکراس بر چربیها است. ۲-املاح صفرا حرکات دودی روده را تشدید میکند. ۳-قلیایی بودن صفرا کیموس معده را خنثی میکند.
۵۵-صفرا شامل چه ترکیباتی است؟
پاسخ: رنگ ها ، املاح ، کلسترول و لسیتین.
۵۶-مواد رنگی صفرا را نام ببرید. این مواد چگونه به وجود میآیند؟
پاسخ: بیلی روبین و بیلی وردین. از تجزیهی هموگلوبین گلبولهای قرمز مرده به وجود میآید.
۵۷-سنگ صفرا چگونه تشکیل میشود؟
پاسخ: رسوب کلسترول در کیسهی صفرا یا مجاری خروج آن ، سنگ صفرا ایجاد میکند.
۵۸-یرقان چگونه به وجود میآید؟
پاسخ: ورود رنگ های صفرا به خون براثر سنگ های صفرا یا بیماریهای خونی و کبدی موجب یرقان میشود.
۵۹-اهمیت چین خوردگیها ، پرزها و ریزپرزهای روده چیست؟
پاسخ: سطح جذب غذا را افزایش دادهاند.
۶۰-در پایان گوارش شیمیایی، هریک از مولکولهای درشت مواد غذایی به کدام مولکولها تبدیل میشوند؟
پاسخ: کربوهیدرا
تها به مونوساکارید،پروتئینها به آمینواسید وچربیها به اسیدهای چرب وگلیسرول تبدیل میشوند.
۶۱-راههای جذب غذا را نام ببرید.
پاسخ: راه مویرگ خونی و راه مویرگ لنفی.
۶۲-مواد غذایی با روشهایی از دیوارهی روده جذب میشوند؟
پاسخ: ۱-انتشار مثل بعضی از ویتامینها و اسیدهای چرب. ۲-اسمز مثل آب. ۳-انتقال فعال مثل آمینواسیدها ، گلوکز و بعضی یونها. ۴-آندوسیتوز مثل پادتنهای موجود در شیر مادر.
۶۳-کدام مواد از راه مویرگ لنفی و کدام مواد از راه مویرگ خونی روده جذب میشوند؟
پاسخ: مواد سازندهی چربیها از راه مویرگ لنفی و سایر مواد از راه مویرگ خونی روده جذب میشوند.
۶۴-چرا مواد چربی برخلاف سایر موادآلی به جای مویرگ خونی از راه مویرگ لنفی روده جذب میشوند؟
پاسخ: سطح خارجی مویرگ های خونی دیوارهی روده با لایهای از پلی ساکاریدها پوشیده شدهاست که مانع ورود مولکولهای چربی میشود اما در مویرگ های لنفی این لایه وجود ندارد.
۶۵-قسمت ابتدایی رودهی بزرگ چه نام دارد؟ سایر قسمتهای رودهی بزرگ را نام ببرید.
پاسخ: رودهی کور. کولون بالارو(سمت راست) ، کولون افقی و کولون پایین رو(سمت چپ).
۶۷-چه نوع موادی میتوانند از دیوارهی رودهی بزرگ جذب شوند؟
پاسخ: آب ، بعضی مواد معدنی و ویتامینها.
۶۸-نقش باکتریهای موجود در دیوارهی رودهی بزرگ چیست؟
پاسخ: تولید بعضی ویتامینها مانند B وK و تولید گازهای روده مثل هیدروژن ، متان و سولفید هیدروژن.
۶۹-طولانی بودن طول روده در علف خواران چه مزایایی برای آنها دارد؟
پاسخ: ۱-فرصت بیشتر برای جذب مواد غذایی موجود در مواد گیاهی را به آنها می دهد. ۲-سطح تماس پوشش درونی روده را با غذا بیشتر میکند.
۷۰-تغییرات گوارشی را که در قورباغه از دورهی نوزادی تا بلوغ صورت میگیرد ذکر کنید.
پاسخ: نسبت طول روده به طول بدن در نوزاد قورباغه بسیار بیش تر از این نسبت در قورباغهی بالغ است.هنگام دگردیسی و تبدیل نوزاد به بالغ رشد روده نسبت به سایر اندامها اندک است.
۷۱-بخشهای چهارگانهی معدهی نشخوارکنندگان را نام ببرید.
پاسخ: سیرابی، نگاری، هزارلا و شیردان.
۷۲-باکتریهای تجزیه کنندهی سلولز در کدام قسمتهای معدهی نشخوارکنندگان زندگی میکنند؟
پاسخ: سیرابی و نگاری.
۷۳-نقش هزارلا و شیردان را در نشخوارکنندگان را بنویسید.
پاسخ: نقش هزارلا: جذب آب موجود در غذا. نقش شیردان: گوارش شیمیایی غذا به کمک آنزیمهای گوارشی.