مردم لهستان علیه روسیه قیام کردند

۱۸۳ سال پیش ، در روز ۲۹ نوامبر سال ۱۸۳۰ میلـادی مردم لهستان علیه اشغالگران روس قیام کردند. قبل از قیام مردم،این شایعه رواج یافت که نیکلـای اول تزار روسیه قصد دارد جوانان لهستانی را برای یک جنگ دیگر به بلژیک اعزام کند.

با رواج این خبر مردم لهستان دست به قیام زدند.آنها توانستند شهر ورشو را از چنگ اشغالگران روس آزاد کنند.

لهستان کشور مرفه دوران رنسانس در روز ۲۴ اکتبر سال ۱۷۹۵ میلادی قربانی اختلافات داخلی و طمع همسایگانش پروس ، اتریش و به ویژه روسیه شده و از نقشه اروپا ناپدید می شود.

ناپلئون اول ، امپراتور فرانسه در پی امضای پیمان تیلسیت با الکساندر اول ، تزار روسیه بار دیگر لهستان را تحت نام دوک نشین ورشو احیا می کند اما دوران احیای لهستان بسیار کوتاه بود.

با سقوط ناپلئون ، در سال ۱۸۱۵ میلادی کنگره وین بخش اعظم خاک لهستان را تحت اقتدار الکساندر اول تزار روسیه قرار می دهد.

بخش های شرقی لهستان رسما به روسیه منضم می شوند. منطقه ورشو از سوی الکساندر اول موقعیت یک پادشاهی ملحق شده به امپراتوری روسیه را می یابد. شخص الکساندر اول پادشاه منطقه ورشو بود.

الکساندر اول که به لهستان ، فرهنگ و زبان آن علاقه داشت یک خودمختاری گسترده را به منطقه ورشو که در آن موقع به عنوان کل خاک لهستان تلقی می شد ، می بخشد.

با این حال ، مردم آرزوی استقلال کشورشان را داشتند و نمی خواستند به صورت رعیت روسیه تزاری باشند.

با مرگ الکساندر اول و به قدرت رسیدن تزار نیکلای اول که فردی مستبد و زورگو بود ، مخالفت مردم لهستان بالا گرفته و منجر به تاسیس نهادهای مخفی می شود.

در این میان خبر اعزام نیروهای لهستانی توسط تزار به فرانسه و برای کمک به شارل دهم پادشاه این کشور که با قیام مردمی مواجه شده بود ، رواج می یابد.

رهبران قیام که از قبل شورش علیه روسیه تزاری را طراحی کرده بودند ، تصمیم می گیرند قبل از اعزام نیروهای لهستانی به فرانسه دست به اقدام بزنند.

با آغاز قیام مردم ورشو ، گراندوک کنستانتین ، فرمانده روسی ارتش لهستان فرار می کند و مجلس لهستان استقلـال کشور را اعلـام می نماید.

اما لهستانی ها دچار تفرقه بوده و قادر به حفظ پیروزی خود نشدند و کمتر از یک سال بعد دوباره سرزمین آنها به اشغال روس ها درآمد..

تزار نیکلای اول در روز ۸ سپتامبر سال ۱۸۳۱ میلادی با اعزام یک ارتش ۱۱۰ هزار نفری باردیگر ورشو را تصرف کرده و سپس بی رحمانه لهستانی ها را سرکوب کرد.هزاران لهستانی راه تبعید را در پیش گرفته و به سایر کشورهای اروپایی مهاجرت کردند.

درپی شکست قیام لهستان ، نیکلای اول، تزار روس به خودمختاری لهستان خاتمه داد و این سرزمین را به یک ایالت امپراتوری روسیه تبدیل کرد.

نیکلـای اول با توسل به زور و خشونت سیاست روسی کردن اجباری لهستان را درپیش گرفت.

به رغم گذشت نزدیک به دو قرن هنوز مردم لهستان نتوانسته اند سرکوب وحشیانه روسیه تزاری را فراموش کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *