کرمانشاه

کرمانشاه یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان کرمانشاه می‌باشد. برپایه سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی، جمعیت این شهر بالغ بر ۷۸۴,۶۰۲ نفر بوده‌است که از این جهت نهمین شهر بزرگ ایران محسوب می‌شود. کرمانشاه از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران است و به‌دلیل قرارگرفتن در تقاطع دو محور شمال به جنوب و شرق به غرب و نیز همجواری با کشور عراق و واقع‌شدن بر سر راه کربلا و بغداد از اهمیت بسیاری برخوردار است.سه رودخانه قره‌سو، آبشوران و چم‌بشیر از کرمانشاه عبور می‌کنند.مردم این شهر به زبان کردی (گویش‌های کردی کرمانشاهی، کلهری، جافی و لکی) و زبان فارسی (گویش فارسی کرمانشاهی) سخن می‌گویند.

فاصله شهر کرمانشاه با تهران در بهترین حالت ۵۹۰ کیلومتر و تا مرز خسروی (مرز ایران و عراق) در حدود ۲۰۰ کیلومتر است.

وجه تسمیه
واژه کرمانشاه در دوره ساسانیان بر روی شهر کنونی کرمانشاه گذاشته شده‌است؛ به‌طوری که در یک اثر مکتوب تاریخی، واژه کرمانشاه را لقب بهرام چهارم -پادشاه ساسانی- دانسته‌اند؛ چراکه وی پیش از رسیدن به تخت شاهی، حاکم شهر کرمان در جنوب شرق ایران بوده‌است؛ به‌همین دلیل پس از پادشاهی او نام این شهر را به افتخار بهرام چهارم -حاکم کرمان- کرمانشاه نهاده‌اند.

اقتصاد
کرمانشاه مرکز کشاورزی ایران است و بیشتر درآمد اقصادی کرمانشاه از این راه است.در سرتاسر کرمانشاه و به خصوص دشت ماهیدشت می‌توان زندگی غربی را به وضوح دید. در حوزه شهرستان کرمانشاه دو شهرک صنعتی وجود دارد که بیش از ۲۵۶ واحد صنعت و تولیدی در آن احداث شده است . این شهرستان به لحاظ نیروی کار ارزان می‌تواند فعالیت صنعتی چشم گیر ی داشته باشد.

میزان صادرات مواد غذایی، مصالح ساختمانی و صنایع دستی کرمانشاه تنها در ۳ ماه نخست سال ۱۳۸۸ مجموع ۹درصد از صادرات کل کشور را شامل می‌شود.بازارچه مرزی پرویز خان سال ۱۳۸۷ رتبه اول فعالیت را میان بازارچه های مرزی کشور کسب کرد.

شرکت پالایش نفت کرمانشاه
شرکت پالایش نفت کرمانشاهدر سال ۱۳۰۱ وجود نفت خام به مقدار کافی در غرب ایران به اثبات رسید و از این زمان فعالیت استخراج و پالایش بااحداث شرکت پالایش نفت کرمانشاه که در آن زمان «پالایشگاه کرمانشاه» نام داشت شروع گردید.

شرکت پالایش نفت کرمانشاه با توجه به آن که پس از گسترش شهر کرمانشاه در مرکز شهر قرار گرفت ولی یکی از واحدهای صنعتی سبز صنعت نفت با ۱۲۶ هزار متر مربع فضای سبز است.

آب و هوا
کوه پراو بلندترین قله شهر کرمانشاه با ۳۳۵۷ متر از سطح دریا کرمانشاه را از دید گوناگونی آب و هوائی و قومی و مذهبی هند ایران لقب داده‌اند چرا که از لحاظ آب و هوایی دارای چهار فصل در یک زمان است.شهر کرمانشاه دارای اقلیم معتدل کوهستانی است.کوههای عمده شهرستان عبارتند از بیستون ، پرآو که در شمال شرقی شهر کرمانشاه قرار دارند و سفید کوه که در جنوب شرقی شهر واقع شده است و غار پرآو که شهرت جهانی دارد یکی از بزرگترین غارهای دنیاست در کوه پرآو واقع شده است.

مردم
مردم کرمانشاه به زبان‌های فارسی و کردی کرمانشاهی سخن می‌گویند. زبان فارسی در شهر کرمانشاه رایج‌ترین زبان است.
شهر کرمانشاه در قبل از اسلام شهری بزرگ و مشهور به نام کامبادن بود و پس از یورش اعراب این شهر با نام قرمسین برای مدت یک هزاره به صورت روستایی کوچک در آمد.کرمانشاه یکی از شاهراه‌های ارتباطی شرق و غرب و قدیمی‌ترین راه عبور زائران عتبات عالیات بوده که به همین سبب تاثیرات شگرف فرهنگی و معنوی برجا گذارده است.اکثریت جمعیت مردم کرمانشاه را کردها که از اقوام اصیل آریایی هستند تشکیل شده و در قرن چهارم میلادی شهر کرمانشاه که در آن دوران روستای خوش آب و هوایی بود به عنوان دومین اقامت گاه سلطنتی ساسانیان انتخاب شد.در دوران ساسانیان باغ های بزرگی در این منطقه ساخته شد و تا مدت ها مکان تفریحی شاهان ساسانی بوده است.

کُرد اصطلاحی است که در دوران‌های گوناگون معانی گوناگونی به خود گرفته‌است. این اصطلاح در بیشتر دوران‌های تاریخی معنای رمه‌گردان ایرانی‌تبار می‌داده‌است و نام قومی خاص به شمار نمی‌آمده‌است.

مردم کُرد در تعریف امروزی از اقوام ایرانی‌تبار هستند و بسیاری از کردها خود را یکی از نوادگان مادها نامیده‌اند.که این نظریه از سوی زبان‌شناسان و بر پایه شواهد دقیق زبان‌شناختی رد شده‌است.شواهد زبان‌شناسی نشان می‌دهد که اسلاف مردمانی که بعداً خود را کرد نامیدند در مناطقی جنوبی‌تر از مادها سکونت داشتند.

سوغاتی ها

شیرینی‌ها
بژی و نان شکری.

سوغات
نان برنجی، کاک، روغن کرمانشاهی و نان خرمایی.

صنایع دستی
گلیم، گیوه، جاجیم، موج، انواع آلات موسیقی(دف،تنبور،تار،دیوان و سه تار)، چرمو کلاش(گالش یا گیوه).

غذاها
ترخینه، چلوخورشت خلال، کباب دنده کرمانشاهی و آبگوشت کرمانشاهی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *