وجوب ازدواج

وجوب ازدواج

آیا ازدواج در اسلام واجب است؛ یا این که شخص میتواند تا پایان عمر خود مجرد بماند؟

همه مراجع؛ اصل ازدواج در اسلام واجب نیست و از مستحباتی است که به آن بسیار سفارش شده است؛ ولی اگر کسی به واسطه نداشتن همسر، به حرام بیفتد ازدواج بر او واجب میگردد و حق ندارد تا پایان عمر مجرد بماند.[۱]

منظور از به گناه افتادن در اثر ازدواج نکردن چیست؟ آیا گناهان مقاربتی مقصود است یا گناهان دیگری نظیر نگاه شهوتآلود را نیز شامل میشود؟

همه مراجع؛ مقصود اعم است و شامل هر گناهی میگردد.[۲]

اگر جوانی از نظر شغلی و مالی، قادر به ازدواج نباشد، آیا باز ازدواج بر او واجب است؟

همه مراجع؛ اگر امکانات ازدواج برای او فراهم نباشد، معذور است، ولی باید خود را از گناه حفظ کند.[۳]

آیا هیچ راه شرعی و قانونی ـ به جزء ازدواج ـ وجود دارد که دو جوان روابط مشروع با هم داشته باشند؟ آیا در اسلام چیزی به نام صیغه خواهر و برادری وجود دارد؟

همه مراجع؛ خیر، تنها راه، ازدواج به طور دائم و موقت است، و صیغۀ خواهر و برادری با نامحرم، مشروع نیست.[۴]

خانواده‌ام به علت این که خواهر بزرگترم هنوز ازدواج نکرده است به خواستگاران من جواب رد می‌دهند آیا جایز است این جانب برای حفظ حرمت خواهرم ازدواج نکنم و اگر ازدواج کنم آیا در حق او خیانت کرده‌ام ؟

آیت الله بیات زنجانی: حفظ حرمت خواهر بزرگتر، امری اخلاقی است و واجب نیست و اگر خواهر کوچکتر ازدواج کند، خیانتکار محسوب نمی‌شود.

آیت الله صانعی: ازدواج شما فی حد نفسه مانعی ندارد.

آیت الله موسوی اردبیلی: از نظر شرعی اگر به گناه می‌افتد و راه ازدواج مناسب شما میسر باشد لازم است ازدواج کنید و اگر به گناه نمی‌افتد و با صبر کردن موقعیت شما به خطر می‌افتد هر چند ازدواج در زمانی که شرایط آن فراهم باشد خوب است ولی تا حدی که به شما لطمه نخورد رعایت خواهر بزرگتر و خانواده را بکنید بهتر است.

آیت الله روحانی: ازدواج نکردن شما برای حفظ حرمت خواهرتان جائز است ولی واجب نیست که چنانچه که ازدواج کنید خیانت به او کرده باشید.

آیت الله شیرازی: در حدیث شریف است: «چنانچه فردى نزد شما براى خواستگارى بیاید و شما از اخلاق و دین او راضى باشید، او را به ازدواج در آورید» و نباید خواستگار دختر دوم را بى‌دلیل رد کرد، چه بسا گناه باشد، البته سعى در امر ازدواج دختر دوم ازدواج دختر اول را تسهیل مى‌نماید إن شاء الله تعالى

[۱] – العروۀ الوثقی، ج ۲، النکاح / توضیح المسائل مراجع، م ۲۴۴۳ / خامنهای، استفتاء، س ۷۹۵ / وحید، توضیح المسائل، م ۲۵۰۷٫

[۲] – العروۀ الوثقی، ج ۲، النکاح، م ۴٫

[۳] – امام، استفتائات، ج ۳، احکام ازدواج، س ۹ / خامنهای، استفتاء، س ۷۹۵ / تبریزی، صراط النجاۀ، ج ۵، س۵۱۳ / نظر بعضی از مراجع عظام

(امام خمینی، بهجت، وحید، فاضل، نوری، سیستانی، صافی، تبریزی، مکارم و خامنهای)

[۴] – نظر بعضی از مراجع عظام (امام خمینی، بهجت، وحید، فاضل، نوری، سیستانی، صافی، تبریزی، مکارم و خامنهای)

۳ Comments

Add a Comment
  1. پسرم خود را نگه داشته و از ازدواج دوری میکند . چه کنم

    1. مهدی اصغری عظمی (معین تبریزی)

      سلام . لطفا کمی در مورد پسرتان از سن و شغل و درآمد و … اطلاع بدهید .

  2. آیا ازدواج موقت برای جوانی مجرد که نمی تواند ازدواج دائم کند و با خویشتن داری باز هم خوف افتادن در گناه را دارد واجب میشود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *